• Novinky

            • Úspešní žiaci výtvarného odboru

            • Potešilo nás Čestné uznanie v kategórii ZUŠ na IV. ročníku medzinárodnej detskej súťaže Zlatý drak za kolekciu fotografií pod názvom Masky. Tento ročník súťaže bol zameraný na premeny papiera a žiaci tak preukázali svoju fantáziu pri vytváraní papierových súčastí ako základu pre maškarné kostýmy.  Na zisku tohto ocenenia sa podieľali Tobias Bôry, Juraj Lešňovský, Viktória Mešková a Jakub Žáčik žiaci prvej časti I. stupňa. Výstavu súťažných prác si môžete aktuálne pozrieť v Liptovskom múzeu v Ružomberku. Teší nás aj úspech prváčky Dominiky Urbaníkovej v celoslovenskom kole výtvatnej súťaže Vesmír očami detí. Jej práca „Vesmírny výskum“ bola zaradená medzi 75 víťazných prác. Dominiku tak potešila krásna kniha o prírode, diplom i CD so súborom všetkých víťazných prác. Gratulujeme všetkým žiakom, ktorí sú z triedy pána uč. Daniela Marčeka k peknej reprezentácii školy!

              dam

            • Ďalší triumf našich huslistov

            • Na IX. ročníku Medzinárodnej interpretačnej súťaže Rajecká hudobná jar sa naši huslisti z triedy pani učiteľky Marty Mikšíkovej opäť zaskveli a z podujatia priniesli ocenenia najvyššie. Cenu mesta Rajec pre husľové kvarteto v zložení: Mário Kurajda, Daniela Mikulášová, Patrícia Baltazárovič a Eva Žmijáková, Cenu za najlepšiu interpretáciu pre husľový súbor ZUŠ Ivana Ballu. Ocenenie Laureát v V. kategórii. Pani učiteľke i žiakom ďakujeme za parádne umelecké výkony i krásnu reprezentáciu našej školy na súťažiach. Rsl

            • Ďalší fantastický úspech našich huslistov

            •  

              Festival komornej hudby Čadca 2018 pozná svojich víťazov. Naši huslisti z triedy p. uč. Marty Mikšíkovej opäť skvele reprezentovali ZUŠ Ivana Ballu a priniesli 2 zlaté pásma a dve špeciálne ceny. Blahoželáme ku krásnym oceneniam a ďakujeme! rsl

            • Hudba spojila spevácke zbory

            • Koncert pri príležitosti 50. výročia partnerstva miest Dolný Kubín a Pelhřimov spojil dve umelecké telesá, miešaný spevácky zbor Una Corda pri ZUŠ Ivana Ballu v Dolnom Kubíne a spevácky spolek Záboj z Pelhřimova. Podujatie s výnimočnou atmosférou sa uskutočnilo v sobotu 2.6. 2018 na nádvorí Oravskej galérie v Dolnom Kubíne. 

               

               

              Rsl. Foto: Ivan Ballo

            • Gitarová súťaž v Jablonke - Poľsko 2018

            • Dňa 17.a18.mája 2018 sa konala v Jablonke v Poľsku gitarová súťaž,ktorú organizovali poprední git.umelci z Krakowa.Slovensko zastupovali dve žiačky z našej školy:

              Aneta Turčinová a Júlia Dúhová.Na súťaži s veľmi vysokou úrovňou získala naša žiačka Aneta Turčinová 3.miesto.  

            • Bojnická perla 2018

            • Dňa 10.5.2018 sa v Bojniciach konal už 13.ročník speváckej -celoslovenskej súťaže populárnej piesne “Bojnická Perla“, na ktorej sa zúčastnila aj naša žiačka Sára Mesárošová/z triedy uč. Ľ. Kolenu /, ktorá ako najmladšia zo svojej súťažnej kategórie / 33 súťažiacich/ po 2.kolovom postupe a skvelom výkone umiestnila v striebornom pásme.

            • Una Corda reprezentovala Slovensko na medzinárodnom festivale

            • Druhý májový víkend sa náš spevácky zbor Una Corda zúčastnil 5. ročníka Medzinárodného festivalu speváckych zborov v Baške na Morave. Takmer 40 členov tohto telesa sa pod vedením dirigentky Romany Šumskej na podujatí v spoločnosti zborov z Čiech i Poľska predstavilo s náročným, z veľkej časti novým repertoárom. Pestrosťou dramaturgie, ale aj kvalitným umeleckým prejavom si zbor podobne, ako pred dvomi rokmi získal sympatie publika, i priazeň a uznanie ostatných festivalových zborov. Ďakujeme ZUŠ Ivana Ballu, mestu Dolný Kubín i OZ Ballula za podporu a predovšetkým všetkým jednotlivým členom Una Cordy za krásnu reprezentáciu školy, mesta i krajiny.  

              rsl foto: Ivan Ballo

            • P. Baltazárovič na workshope Dalibora Karvaya

            • V dňoch od 9 do 11. mája v Banskej Bystrici v priestoroch konzervatória sa konal husľový workshop pod vedením Dalibora Karvaya. Z nasej školy sa ho zúčastnila Patrícia Baltazárovič z triedy p. uč. Marty Mikšíkovej. Počas intenzívneho kurzu dostala veľa cenných rad a usmernení. Na záver sa uskutočnil koncert účastníkov a samotného lektora, ktorého hra je pre divákov vždy veľkým zážitkom a inšpiráciou.

              Ďakujeme našej pani učiteľke Marte Mikšíkovej za skvelú prípravu pred kurzom.

               

              Text a foto:

              Ewa Baltazárovič.

            • Tvorivé dielne 2018

            • Dňa 5. mája a 8. mája 2018 sa v priestoroch výtvarného odboru ZUŠ I. Ballu uskutočnili tvorivé dielne organizované OZ Inšpirácie, zamerané na tvorbu keramiky pálenú redukčným výpalom. Účastníci dielní si mohli vypočuť prednášku k historickému vývoju keramiky na našom území, vymodelovať nádoby priamym vyťahovaním tvaru rukou, vytvoriť ryté alebo razené dekorovanie a pre záujemcov boli pripravené aj hrnčiarske kruhy. Výpal keramiky sa uskutoční v rekonštruovanej pravekej keramickej peci vo Vyšnom Kubíne v pravekej osade Mokrý Kút. Teraz očakávame, či sa naša práca podarí a čo vytiahneme z pece. Držte nám palce! Tvorivé dielne sa podarilo zrealizovať vďaka finančnej podpory mesta Dolný Kubín.   dm

              foto: Kamil Škvarka

            • Súťaž mladých spevákov Vrútky 2018

            • Na 17. ročníku súťaže mladých spevákov Vrútky 2018 naše speváčky z triedy p. uč. Romany Šumskej vyspievali, čo sa dalo. V náročnej 2. kategórii si zlato spomedzi 25. detí suverénne vybojovala Evka Žmijáková, ktorá zároveň získala špeciálnu cenu za celkový dojem a dramaturgiu. V tej istej kategórii si krásne striebro vybojovala aj všestranná Paťka Baltazárovič. V 3. kategórii si zlaté miesto vyspievala Alžbetka Lujza Večereková, ktorá sa súťaže zúčastnila po prvýkrát a hneď mimoriadne úspešne. Vo 4. Kategórii si prvé dve miesta vyspievali Zuzana Šimová – zlaté pásmo a cena za interpretáciu skladby A. Scarlattiho a strieborné pásmo tesne za ňou krásnym výkonom Ester Hudecová. Pani učiteľka Romana Šumská si opätovne priniesla cenu pre najlepšieho korepetítora súťaže.  Srdečne blahoželáme a tešíme sa z týchto krásnych úspechov.

               

              Rsl

            • Fantastický úspech Anežky Kurajdovej

            • Na 22. ročníku medzinárodnej súťaže Bohdana Warchala v hre na sláčikových nástrojoch Talenty pre Európu 2018 naša Anežka Kurajdová z husľovej triedy pani učiteľky Marty Mikšíkovej spomedzi 17. huslistov v dvojkolovej súťaži získala fantastické 3. miesto v mimoriadne náročnej tretej kategórii v sólovej hre na husliach. Anežke i pani učiteľke srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších umeleckých úspechov a zážitkov. 

               

               

              rsl foto: Kamil Škvarka

            • Naše husľové kvarteto uspelo na medzinárodnej súťaži

            • Husľové kvarteto ZUŠ Ivana Ballu v zložení Anežka Kurajdová, Anička Žmijáková, Lujza Lakoštíková a Dorota Lakoštíková z triedy pani učiteľky Marty Mikšíkovej zabodovalo na 22. ročníku medzinárodnej súťaže Bohdana Warchala v hre na sláčikových nástrojoch Talents for Europe 2018. V náročnej konkurencii prevažne študentov konzervatórií získalo skvelé 3. miesto a cenu za najlepšiu interpretáciu diela slovenského autora. Dievčatám i pani učiteľke srdečne blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy. rsl

              foto: Kamil Škvarka